Zakon privlačnosti – nič pretresljivo novega

| |

Članek z naslovom »The Secret« in podobne vsebine – resnica ali navadno »sranje«? me je navedel na to, da sem si ogledal film, ki ga najdete pod zgornjo povezavo. Tako kot je bilo že omenjeno v članku, tudi na uradni strani trdijo ali bolje rečeno oglašujejo, da naj bi film gledalcu razkril do nedavnega le redkim ljudem znan zakon privlačnosti, ki naj bi ga že vrsto let poznali in uporabljali sebi v prid najuspešnejši predstavniki naše vrste. Od izida filma in knjige pa naj bi bilo to spoznanje na voljo tudi vsem ostalim »plebejcem« ali pa, če želite »ovcam«, ki naj bi bile to zgolj zato, ker v praksi ne uporabljajo zakona privlačnosti, ki naj bi predstavljal eno od zakonitosti vesolja, tako kot npr. gravitacija.

Zakon privlačnosti – nič pretresljivo novega

Avstralska avtorica knjige in producentka filma »The Secret« Rhonda Byrne je samo v letu 2007 prodala 4 milijone izvodov knjige in 2 milijona DVDjev, kar je njej osebno prineslo (po Forbesu) 12 milijonov ameriških dolarjev.

Po ogledu filma sem bil nekoliko razočaran, predvsem pa malce bolj jezen, kot bi pričakovali od človeka, ki je uro in pol gledal film poln pozitivnih vibracij. Problem ni predstavljala vsebina, ki ji lahko verjameš ali ne, niti sama dovršena marketinška kampanija oz. načrtna pritegnitev množice za prodajo knjige in filma. Zmotila me je samo ena stvar. Pretiravanje pri oglaševanju vsebine, da je prikazana »resnica« povsem nekaj novega in da so malodane rešitelji ubogih množic, čeprav prodajajo nekaj, kar je zapisano že v mnogih knjigah, ki so izšle, preden sta se pojavila knjiga in film »The Secret«.

Leta 2006 je spoštovana gospoda v svet lansira oz. vrgla »kao« hudo novost v stilu »evo ljudje, skrivnost je končno razkrita«, čeprav vrabci o tem čivkajo že vrsto let in konec koncev o tej »pozitivi« in njenih posledicah poleg prej omenjenih knjig razlagajo na praktično vsakem MLM seminarju, ki spominja na versko gibanje, kjer je Bog zamenjan z npr. zobno »pasto« Glister ali pa npr. s skladom Paribas First Selection (»been there, done that« press).

Kot primer (ne da bi se hvalil) naj zapišem, da sem o tem bral že v začetku devetdesetih let v šestih knjigah: »Life and Teaching of the Masters of the Far East«, ki jih je (prve štiri) napisal v Združenih državah leta 1872 rojeni pisec in rudarski inženir Baird Thomas Spalding. V knjigah opisuje potovanje po Indiji in Tibetu, ki naj bi se začelo leta 1894 in ki naj bi se ga Spalding udeležil s še drugimi desetimi, po večini znanstveniki. Na tem potovanju so srečali in spoznali ljudi, ki so jih poimenovali »mojstri« in ki so bili sposobni v celoti obvladovati energijo, zaradi česar so bili sposobni izvajati stvari, ki se večini ljudi zdijo nemogoče in jih je, kot razlaga Biblija oz. Sveto pismo, izvajal Jezus Kristus. »Mojstri« so tako znali hoditi po vodi, prehajati skozi stene, ustvarjati hrano in vse ostale materialne stvari iz »nič«, prehajati iz kraja v kraj v delcu sekunde, pozdraviti vsako bolezen itd. Pogovore z njimi in tudi njihove nauke, ki človeka učijo (ni nujno, da tudi naučijo), si je Spalding zapisoval in jih nato leta 1924 pri založbi DeVorss & Co. objavil v prvi izmed prej omenjenih šestih knjig. Knjigi številka pet in šest sta izšli šele po njegovi smrti leta 1953. Zgolj kot zanimivost, mnogi so in še verjamejo, da je tudi sam Spalding postal »mojster« in s tem neumrljiv, spet drugi pa močno dvomijo o resničnost zapisanega.

Karkoli je že res, pa so imela njegova dela močan vpliv na popularizacijo »New Age« oz. predvsem zahodnega duhovnega gibanja, kjer, če močno poenostavim, vsak posameznik išče Boga v sebi in ko ga najde doživi spoznanje, da je eno z vesoljem oz. da je vse eno in postane prej omenjeni »mojster«. Celotna preobrazba na poti k »spoznanju« oz. razsvetljenju pa naj bi imela podlago v pozitivnem mišljenju in predvsem pozitivnem čutenju, kar ima za posledico pozitivne vibracije, ki naj bi jih nato prenašali v vesolje, slednje pa naj bi nam ta čustva ojačalo in vrnilo po principu:

»Thinks Become Things« oz. »misli postanejo stvari«.

Kot sem že zapisal ta princip ni nič novega, kot želijo, po mojem mnenju predvsem zaradi boljše prodaje in s tem večjega zaslužka, predstaviti ustvarjalci filma in knjige »The Secret«.

Zgolj kot primer si oglejmo citat iz knjige, ki je v Sloveniji izšla leta 1998, avtorja dr. med. Eberharda L. Hartmanna: »Tisoč in eno domače zdravilo – Veliki priročnik domačih zdravil«:

“Ne začnite dneva z negativnimi mislimi! Mislite pozitivno! Volja do življenja prinese pozitivne misli. In pozitivne misli dajo energijo, so energija sama.”

Torej tudi eni navadni knjigi o domačih zdravilih je jasno, kar na veliki zvon obešajo avtorji »skrivnosti«.

Če zaključim in se osredotočim na samo »sporočilo« in ne na »prinašalca sporočila« menim, da gre tu predvsem in povsem za stvar vere vsakega posameznika. Osebno delno verjamem, vsekakor pa kategorično ne zanikam, tega kar govorijo »mojstri« ali pa zgolj igralci v filmu »The Secret«. Nisem preverjal oz. tudi nimam ideje, kako bi, ne želje in konec koncev niti potrebe, da bi preveril mojstrske sposobnosti v filmu nastopajočih ljudi. Morda se mi samo dozdeva, da sem delovanje zakona privlačnosti že tudi izkusil na svoji koži, morda pa bi se mi vse, kar sem doživel v življenju, pač zgodilo v vsakem primeru in si sedaj samo domišljam, da je bila na delu v filmu predstavljena ena od »zakonitosti« vesolja.

Nekoč je ustanovitelj Ford Motor Company, gospod Henry Ford, bojda (poudarek je na »bojda«) dejal:

»Whether you think you can or you can’t, either way you are right« oz. »če misliš, da zmoreš ali pa, da ne zmoreš, v vsakem primeru imaš prav«.

Če niste prebrali knjig Bairda T. Spaldinga ali pa ste pozabili, kaj je James Redfield zapisal v Celestinski prerokbi oz. v njenem nadaljevanju Deseto spoznanje, potem sta film in knjiga »The Secret« vsekakor vredna ogleda ali branja. Vendar pa je take knjige, ker gre za zelo s čustvi in vero povezane vsebine, smiselno prebirati s pravo mero kritične distance oz. z uporabo organa, ki leži med ušesi, da bodisi ne bi izgubili razsodnosti, ki bi vas pripeljala do fanatičnega zagovarjanja in posledično posiljevanja svoje okolice »z zavarovanji ali šamponi« ali pa, do velikega razočaranja, če za vas skrivnost iz takšnih ali drugačnih vzrokov, med katere pa gotova lahko spada tudi prevelika doza racionalnosti, ne bo delovala.

Oprah Winfrey v oddaji Larry King Live poda svoje mnenje o »skrivnosti«

If you can see this, then you might need a Flash Player upgrade or you need to install Flash Player if it's missing. Get Flash Player from Adobe.

Priporočamo:

Za komentiranje moraš biti prijavljen. Prijava