Sun Cu – Umetnost vojne – Ars Martialis – II. Vodenje bitke

| |

Mojster Sun

Če kljub zmagi nadaljuješ z bojem, se bodo tvoje sile izčrpale, tvoja moč pa bo otopela. Če zasedeš mesto, se bo tvoja moč izčrpala. Če svojo vojsko dlje časa obdržiš na položaju, ti bodo pošle zaloge. Kadar so tvoje sile utrujene, tvoja ostrina otopela, moč izčrpana in ti povrh še zmanjka zalog, bodo nasprotniki tvojo neumnost izkoristili in napadli. V takem primeru tudi ob pomoči modrih svetovalcev ne moreš zagotoviti ugodnega razpleta dogodkov.

Povzetek razlage (Du You, Jia Lin, Li Quan in Zhang Yu)

Če kljub svoji prevladi predolgo nadaljuješ z bojevanjem, od tega ne boš imel prav nobene koristi. V vojaških operacijah je pomembna popolna zmaga. Dolgotrajne operacije zahtevajo velikanske stroške, ki te ne zlomijo le na bojišču, temveč te izčrpajo tudi doma. Zato modra vlada svoje vojske ne pušča na bojišču. Če se vojaška operacija vleče dlje časa brez vsakih uspehov, se bodo tvojim tekmecem začele porajati nove zamisli.

Če okrniš svoje sile, oslabiš svojo moč ter prenašaš izgube in utrujenost, se boš izčrpal.  Če je vojaška operacija predraga, ali če je tvoja vojska na predolgem pohodu, tvoja blagajna ne bo več zmogla pokriti vseh vojnih stroškov. Kakor pravijo klasični “Pomladni in jesenski anali”: »Vojna je podobna ognju. Če ga ne pogasimo bo, gorel do konca.« Orožje je orodje, ki napoveduje nesrečo. Njegova dolgotrajna raba prinaša nesrečo. Kakor pravijo: »Neizogibno propadejo tisti, ki se preveč radi bojujejo in izčrpajo svojo vojsko.«

Mojster Sun

Zato sem že slišal o zelo nerodnih, a hitrih vojaških operacijah, nikoli pa še nisem videl spretne vojaške operacije, ki bi bila dolgotrajna. Zelo dolgotrajne vojaške operacije narodu nikoli ne koristijo.

Povzetek razlage (Cao Cao, Chen Hao in Du Mu)

Nekateri, pa čeprav so sicer nerodni pri napadu, zmagajo zaradi prednosti, ki so jo pridobili zaradi svoje hitrosti oz. naglice. Tako se izognejo pogubnemu izčrpavanju sil in zalog. Kot je bilo rečeno, bodi hiter kot udarec groma, ki zadoni, še preden si uspeš zamašiti ušesa in hiter kot strela, ki useka, še preden uspeš zamižati.

Mojster Sun

Zatorej tisti, ki ne poznajo vseh slabosti uporabe orožja v sporu, tudi ne morejo poznati njegovih prednosti.

Povzetek razlage (Du Mu, Jia Lin in Li Quan)

Prednosti in slabosti so medsebojno odvisne. Najprej spoznaj slabosti, tako boš spoznal tudi prednosti. To pomeni, da si v primeru, ko nameravaš vpoklicati svoje sile in se lotiti vojaškega podviga, pa prej ne pomisliš, da jim grozi tudi nevarnost ali celo uničenje, ne boš znal pridobiti nobene prednosti. Če so generali oholi, vojaki pa leni, zaradi pohlepa po dobičku pozabijo, da se položaj lahko nenadoma tudi obrne. To je njihova največja slabost.

Mojster Sun

Tisti, ki vešče uporabljajo vojsko, ne kličejo dvakrat k orožju in vojske ne zalagajo trikrat s hrano.

Povzetek razlage (Cao Cao, Du Mu in Li Quan)

Najprej presodi, ali lahko sovražnika uspešno napadeš in v bitki premagaš. Šele zatem zberi čete. Potem lahko premagaš sovražnika in se hitro vrneš domov. Ne zbiraj čet dvakrat, da ne bi oslabil domoljubja in da ne bi razširil nezadovoljstva. To pomeni, da doseži zmago takoj za vpoklicem. Ne vračaj se v domovino po dodatne sile. Sprva za živež poskrbi sam, kasneje se prehranjuj pri sovražniku. Ko pa se vojaki vrnejo v domovino, jih ne sprejmi s še več brezplačne hrane.

Mojster Sun

Če na pohod vzameš opremo in se oskrbuješ pri sovražniku, ti bodo tvoje zaloge orožja in živeža zadoščale.

Povzetek razlage (Cao Cao in Li Quan)

Ko se nameravaš vojskovati, najprej izračunaj svoje stroške. Orožje vzemi doma, če je le mogoče, se z živežom oskrbuj pri sovražniku. Če imaš svoje orožje, hrano pa jemlješ pri sovražniku, ti ne bo ničesar primanjkovalo. Tudi če te pohod pripelje na oddaljena bojišča, ti ne bo nič primanjkovalo.

Mojster Sun

Vojaška operacija, pri kateri je treba zaloge daleč prevažati, osiromaši državo. Če zaloge prevažaš na oddaljeno mesto, boš osiromašil svoje prebivalstvo.

Povzetek razlage (Cao Cao, Du Mu, Jia Lin in Zhang Yu)

Če večkrat zbiraš čete, postanejo davki prehudi. Prevažanje zalog v oddaljene kraje pomeni, da za potovanje in prevoz potrošimo celo bogastvo, naše ljudstvo pa iz dneva v dan postaja ubožnejše. To pomeni, da živeža ne smemo prevažati, sicer imajo pridelovalci izgubo in zgodilo se ne bo prav nič drugega kot to, da bo država obubožala. Če mora sedemsto tisoč družin podpirati vojsko sto tisočih vojakov, ki je na oddaljenem vojaškem pohodu, se ljudstvo ne more izogniti siromaštvu.

Mojster Guan je rekel: »Kadar moraš živež dostavljati 400 kilometrov daleč, država izgubi celoletno zalogo. Kadar moraš živež dostavljati 600 kilometrov daleč, država izgubi dveletno zalogo. Kadar pa moraš živež dostavljati 800 kilometrov daleč, bo tvoje ljudstvo trpelo lakoto.«

Mojster Sun

Tisti, ki so blizu vojske, ji prodajajo za visoke cene. Nato zaradi visokih cen obuboža ljudstvo.

Povzetek razlage (Cao Cao, Jia Lin, Li Quan in Wang Xi)

Strošek prevoza zalog v oddaljene kraje oslabi ljudstvo. Kjer je vojska, je vselej trgovina. Kadar je vojska na pohodu in kjer se zbirajo čete, se cene dobrin občutno dvignejo. Ker so ljudje pohlepni na izredne dobičke, prodajo vse svoje zaloge. Sprva sicer lepo služijo, kasneje pa ostanejo brez dobrin. Zaradi izrednih dajatev prodajalci navijajo cene svojemu blagu. Zato ljudstvo porabi vse svoje prihranke za nakup dobrin in obuboža. Seveda je taka država revna. Zato je dolgotrajni pohod za narod kot kuga.

Mojster Sun

Ko izčrpaš vire, moraš dajatve pobirati s silo. Ko so izčrpani viri in moč, domovina izkrvavi. Ljudstvo izgubi sedemdeset odstotkov premoženja, medtem ko vladni stroški za vojaško opremo znašajo do šestdeset odstotkov njenih denarnih sredstev.

Povzetek razlage (Du Mu, Ho Yanxi in Mei Yaochen)

Če se vojaški položaj ne razreši in vojske ne demobiliziraš, postanejo dajatve tako visoke, da izčrpajo narodove vire, narod pa zato izgubi večino svoje ustvarjene vrednosti. Ker ljudstvo prispeva dobrine, živež in še dela v vojaške namene, izgublja lastni preužitek. Vlada vojsko oskrbi z vojaško opremo, za kar potroši več kot polovico vseh svojih sredstev. Davke vlada porabi, vojska se utrudi, prebivalstvo se izčrpa. Če so dajatve prezahtevne in je ljudstvo ubožno, je država na tleh. Ljudstvo je temelj države, hrana pa ljudski paradiž. Iz spoštovanja do teh vrednost morajo varčevati celo vladarji.

Mojster Sun

Zato si pameten general prizadeva oskrbovati se pri sovražniku. Vsak zaplenjeni kilogram sovražnikove hrane odtehta dvajset kilogramov od doma pripeljane hrane.

Povzetek razlage (Cao Cao in Zhang Yu)

Stroški prevoza enega kilograma živeža do oddaljene vojske so enaki ceni dvajsetih kilogramov taistega živeža, torej je cena prevoza živeža dvajsetkrat večja od njegove vrednosti. Če pa je ozemlje težavno, so lahko stroški še višji. Zato se sposoben general vselej raje oskrbuje pri sovražniku.

Mojster Sun

Pobijanje sovražnikov je posledica jeze, kdor pa pozna svoj posel, sovražniku vzame le prostost. Zatorej razpiši pred bitko bojnih voz nagrado za tistega, ki bo prvi zajel deset voz.

Povzetek razlage (Du Mu, Mei Yaochen, Wang Xi in Zhang Yu)

To dejansko pomeni obljubo bogatih nagrad. Kadar dovoliš četam, da plenijo, ti nadzor kaj lahko pobegne iz rok. Če bi nagradil vse, ne bi imel dovolj. Raje razpiši nagrado za enega. To bo vzpodbudilo vse.

Če razvnameš svoje častnike in čete do togotnosti, bodo potolkli sovražnika. Če svoje može nagradiš s plenom, se bodo bojevali na lastno pobudo in tako boš uspel upleniti sovražnikove zaloge. Zato je bilo rečeno, da kjer so nagrade velike, so tudi možje pogumni. Če ljudje vedo, da jih za zmago nad nasprotnikom čaka bogata nagrada, bodo raje šli v boj.

Mojster Sun

Zamenjaj zastave zajetih enot, da bodo enake tvojim. Take enote pomešaj med svoje. Dobro ravnaj z zajetimi vojaki in skrbi zanje. Temu rečemo zmaga nad nasprotnikom in povečanje udarne moči.

Povzetek razlage (Cao Cao, Du Mu, Ho Yanxi, Jia Lin, Mei Yaochen in Zhang Yu)

Povečaj si moč z zajetimi nasprotnikovimi vojaki in s trošenjem sovražnikovih zalog. Barve njihovih zastav spremeni, da bodo enake tvojim, zajete enote uporabi pomešane s svojimi. Sovražnik ne bo mogel več prepoznati, kdo je kdo. Tako mu preprečiš vsako ukano. Če dobro poskrbiš in ravnaš z zajetimi vojaki ter jim dodeliš dolžnosti v skladu z njihovimi sposobnostmi, se bodo bojevati zate. Če za sovražnikov poraz izkoristiš sovražnika, boš močan, kamorkoli se boš odpravil.

Mojster Sun

Zato je v vojaški operaciji pomembna zmaga ne pa vztrajanje na položaju.

Povzetek razlage (Cao Cao, Mei Yaochen in Meng Shi)

Taka vztrajnost ne prinaša dobička. Vojska je kakor ogenj. Če ga ne pogasiš, bo do konca zgorel. Najboljša je bliskovita zmaga in hitra vrnitev. V vsem zgoraj omenjenem je važna naglica. Če si hiter, lahko prihraniš pri stroških in omogočiš moštvu počitek.

Mojster Sun

Torej, vemo, da je poveljnik vojske odgovoren za ljudi in za usodo domovine.

Povzetek razlage (Cao Cao, Mei Yaochen in Wang Xi)

To nam govori, kako resna zadeva je imenovanje sposobnih vojaških poveljnikov. Generali odgovarjajo za življenja ljudstva in za red. Zato je izbor ustreznega vodstva večen problem. Varna je edinole taka država, ki ima pametno vojaško vodstvo.

Komentiranje je zaključo.