»Kešpička« vredna moralne obsodbe ali pa je zgolj pozabljena vrlina?

| |

V skoraj vsaki ženski se po mojem skromnem prepričanju skriva vsaj malo »kešpičke«, saj si niti ena izmed tistih, ki bi rade postale mame, ne more želeti in hkrati privoščiti, da bi imela moškega, ki ne bi mogel preživeti njenih otrok. Namerno sem napisal njenih in ne skupnih otrok. Zakaj? Po uradnih podatkih Statističnega urada Republike Slovenije se je v letu 2009 poročilo 6542 parov, ločilo pa 2297 parov. To pomeni, da se je ločilo več kot tretjino toliko parov, kolikor se jih je poročilo.

»Kešpička« vredna moralne obsodbe ali pa je zgolj pozabljena vrlina?

Drag avto v lasti starejšega »sugar daddyja« in seksi lepa mlada »mačka« je prva misel velike večine ljudi, ko pogovor nanese na »kešpičko« oz. »sponzorušo«.

Morda je tudi zaradi zgornjega podatka, pri čemer lahko o številu razpadov »koruzniških« zvez (neporočenih parov) zgolj ugibam, »moderna« ženska bolj previdna do današnjih moških. Verjetno se zaveda, da obstaja nezanemarljiva verjetnost, da bo ostala sama oz. si bo morala iskati novega partnerja, ki pa ji bo moral tudi finančno pomagati, v kolikor bi bil njen »bivši« oz. oče njenega otroka slabo situiran.

Klasična in »advanced oz. naprednejša kešpička«

»Kešpičko« v klasičnem pomenu besede lahko definiramo bodisi kot večinoma mlado »bejbo«, lahko tudi zgolj mlado po srcu, ki želi uživati in živeti življenje nad standardi, ki si jih lahko privošči. To doseže na tak način, da najde bogatega, ponavadi starejšega »tipa« in živi na njegov račun, v zameno pa nudi vse usluge, ki jih lahko odrasla ženska ponudi moškemu. S svojim ulovom se lahko pohvali pred svojimi prijateljicami in ga, tako kot njen »tip« njo, dojema kot svojo trofejo, na katero je nemalokrat resnično ponosna.

Obstaja druga, naprednejša vrsta, lahko rečemo bolj moralna vrsta »kešpičke«, ki bi rada, kot že prej omenjeno, postala mama in imela preskrbljene otroke. Ženske imajo ta nagon sicer  zapisane v genih, saj si skoraj vsaka, če nekoliko poenostavim, ki ni lezbijka (ne menim, da si ne želi otroka), ki ima raje žensko kot moškega in ni nuna, ki ima raje boga kot moškega, želi dobiti alfa samca oz. vsaj nek približek in hkrati nekoga, ki bo poskrbel za »mladiče«. Takšna naprednejša »kešpička« v najboljšem primeru celo najde moškega, ki ima združeni obe lastnosti v eni osebi ali pa, kot že omenjeno, njegov najboljši približek. To zanjo predstavlja idealen ulov, saj potem ne rabi dveh moških; osemenjevalca in »provajderja« oz. vzdrževalca. Pogosto ta vrsta »kešpičk« prihaja iz revnejših okolij, dostikrat se priselijo iz manjših vasi ali krajev v velika mesta, kjer si želijo ustvariti družino ali pa samo zaživeti po njihovih merilih človeka dostojno življenje, ki si ga brez dobro situiranega partnerja ne morejo privoščiti, saj si kljub pridnemu delu in redni službi same ne morejo kupiti stanovanja v velikem mestu, družina pa ji za razliko od bogatejših meščanskih družin ne more pomagati pri nakupu. Taka ženska je pripravljena čustva zamenjati za razumno odločitev, boljši življenjski standard. Seveda to ne pomeni, da je zaradi te menjave taka »kešpička« nesrečna. Nasprotno, lahko je ravno s tem dosegla svoj življenjski cilj. Osebno verjamem, da je taka »kešpička« v bistvu zelo srečen človek, če je le njen ulov ni bodisi pretental in ima manj, kot ji je bilo v času dvorjenja predstavljeno ali pa zaradi neodgovornih potez ni zapravil »prednosti« (beri denarja), ki jo je imel pred tekmeci.

Osebno ne verjamem, da moškemu s povprečnim IQjem ne bi bilo jasno, da je naletel na »kešpičko«. Nekateri moški celo iščejo žensko, ki bi bila povsem odvisna od njih in s tem njim podrejejna. Če se moški odloči, da bo šel v zvezo s tako žensko, pa ne sme biti presenečen, če se bo ob spremembi svojega finančnega stanja na slabše znašel s košarico v roki. Po mojem lahko »lajf« s »kešpičko« funkcionira brez večjih zapletov, seveda pod pogojem, da moževe ali fantove finance ostanejo stabilne, kar pa se ravno »tipom«, ki padajo na “kešpičke”, rado pogosto ponesreči oz. celo zalomi, predvsem zaradi svojega razkošnega življenjskega stila, pogosto tudi nad svojimi zmožnostmi, zaradi česar so sploh postali zanimivi za »kešpičko«.

»Kešpička« v sedanjosti hinavsko obsojana

Ali lahko »kešpičke« obsojamo? Po mojem niti najmanj. So pač proizvod človeškega genskega zapisa, slabih ekonomskih razmer in okolja oz. družbe, ki bazira na denarju oz. potrošniškem razmišljanju. Imajo nekoliko bolj sofisticirano trženje svojih storitev kot prostitutke, ki jih, da ne bo nesporazuma, sprejemam in se mi zdijo povsem nesporne pripadnice naše civilizacije. »Kešpičke« so poleg vsega še rezultat preproste želje po živeti normalno in srečno življenje, pri čemer, kot že omenjeno, čustva zamenjajo za razum. Tudi pri mnogih »normalnih« parih odnos ne bazira zgolj na resnični srčni ljubezni ampak tudi na tihem, nikoli ali redko naglas izrečenem ekonomskemu dogovoru.

Še bolj zanimivo pa se mi zdi, da je »kešpička« postala žaljivka, čeprav je skoraj celotno zgodovino bila to zelo priporočena in vzpodbujana ženska lastnost: “Najdi si bogatega moža, ki bo lepo skrbel zate”, so bile besede marsikatere mame (osebno verjamem, da še danes).

Po mojem skromnem mnenju so »kešpičke« v prednosti tako pred modernimi emancipiranimi oz. osamosvojenimi ženskami, kot tudi pred povsem povprečnimi ženskami, ki imajo manj izrazite »kešpičkaste« lastnosti in še posebej pred moškmi, ki so padli na »kešpičke«, saj bodo znale v primeru, da je ogrožen njihov oz. v resnici »provajderjev« standard, prej povleči racionalne poteze in zapustiti moškega, ki je verjel ali pa sam sebi lagal, da je bila »bejba« z njim zaradi ljubezni in bo morda celo zaradi svoje užaljenosti in ranjenega ega predolgo žaloval za »kešpičko«, s katero se v resnici, če bi razmišljal z zgornjo in ne spodnjo glavo, kar je pogosto težko, naivnemu ali pa neizkušenemu moškemu pa celo nemogoče, sploh ne bi nikoli zapletel.

Ni nujno, da je vsaka ženska premožnega moškega »kešpička«

Kot sem že omenil, so »kešpičke« povsem »fejst« punce, dokler ne zmanjka denarja. Če je prava »kešpička«, moškemu v težavah seveda ne bo stala ob strani. V članku: “»Kešpička«, jo prepoznate oz. se prepoznate?” se nahaja slika italijanskega poslovneža, znanega predvsem iz Formule 1, Flavia Briatoreja in italijanske top manekenke in TV voditeljice Elisabette Gregoraci, ki se strastno poljubljata v morju. Težko je oceniti, ne glede na Elisabettino preteklost, saj so ji očitali, da je v zameno za službo na italijanski nacionalni televiziji RAI nudila spolne usluge, ali sta skupaj zaradi ljubezni, denarja ali zgolj kakšnega drugega interesa.

Pogosto je bogat moški lahko bolj sproščen in bolj samozavesten od svojih manj premožnih vrstnikov in morda je mlado damo pritegnil ravno ta paket (denar, samozavest in sproščenost). Kar se tiče njega, si predstavljajte, da ste npr. Donald Trump. Bi vas motilo, če bi se izkazalo, da je vaša žena ex-»Melanija Knavs« »aka« Melania Knauss-Trump »kešpička«? “Pa kaj potem? Tudi, če bi bila”, bi vam verjetno odvrnil Trump.

Za konec in še enkrat, ne mislim, da so take »bejbe« vredne moralnih obsodb. Sem celo mnenja, da tisti, ki preveč moralizira na to temo, zganja hipokrizijo in si potihem tako »kešpičko« celo želi oz. še bolje, bi si želel biti moški, ki bi si lahko privoščil takšno žensko, pa si jo zaradi takšnih ali drugačnih razlogov ne more. Možno je tudi, da je imel sam slabo izkušnjo in ni predelal dejstva, da ga je »kešpička« pač peljala »žejnega čez vodo«. To je podobno, kot takrat, ko nekdo, potem ko mu punca »ni dala«, drugim pa je, takšno dekle razglasi za »kurbo«. Obstaja še tista najbolj bolana in za moje pojme retardirana in nevarna verzija človeškega uma, polnega fobij, ki ga motijo pač vsi, ki niso takšni in ne razmišljajo kot on.

Morala je predstava človeka ali kar večjega dela človeštva, kako bi svet moral izgledati oz. kako bi si želeli, da bi izgledal, ekonomija pa je zbir »fizikalnih« zakonitosti (ponudba, povpraševanje, cena, količina) po katerem se naša realnost in z njim svet tudi odvija oz. po domače, kako svet v resnici izgleda.

Models – Pare, pare, pare

If you can see this, then you might need a Flash Player upgrade or you need to install Flash Player if it's missing. Get Flash Player from Adobe.

Priporočamo:

Za komentiranje moraš biti prijavljen. Prijava