Žižek na Al Jazeeri: »Poti nista le fundamentalizem in liberalizem!«

| |

V oddaji, ki se imenuje po v Jemnu rojenem tanzanijskem televizijskem novinarju in voditelju Rizwanu »Riz« Khanu, ki je, preden je prišel na Al Jazeero, mnogo let delal najprej za BBC in nato za CNN, sta gostovala Tariq Ramadan, ki je profesor islamskih ved na oxfordski univerzi in svetovno znani radikalni filozof Slavoj Žižek iz »The Birkbeck Institute for the Humanities« na londonski univerzi.

V tokratni oddaj, ki jo ni vodil moderator Riz Khan ampak njegov namestnik Imran Garda, sta gosta odgovarjala na vprašanja v zvezi s protesti v Egiptu. Voditelj oddaje se na začetku sprašuje, ali bo duh revolucije, ki se je razširil po Egiptu, prinesel kakšne konkretne rezultate ali pa bo pat pozicija, ki je bila v času oddaje, prešla v ohranjanje »statusa quo«. Medtem ko protestniki zahtevajo nepreklicen odhod predsednika arabske republike Egipt Mohameda Hosnija Sajida Mubaraka, so odzivi zahodnih voditeljev bistveno bolj previdni oz. celo prestrašeni, da bi po morebitnem umiku avtokratskega režima, na oblast prišla zahodu in predvsem Izraelu sovražna radikalna teokratska politična struja. Ob tem, ko se prebivalstvo Egipta očitno odloča za novo prihodnost, se Garda sprašuje, ali obstajajo še kakšne druge alternative, kot neprestano in s strani zahoda že izpeto strašenje pred radikalizacijo tistih arabskih držav, ki so strmoglavile svoje samodržne vladarje. V spodnjem posnetku Al Jazeerine oddaje Riz Khan si lahko pogledate, kaj sta o tem imela povedati strokovnjaka.

If you can see this, then you might need a Flash Player upgrade or you need to install Flash Player if it's missing. Get Flash Player from Adobe.

Priporočamo:

Za komentiranje moraš biti prijavljen. Prijava