Vsak dobiček je iluzija, dokler naložbe ne prodate

| |

Potem ko ste v članku: Warren Buffett: “Pravilo številka ena je…” spoznali, da lahko izgubite denar tudi, če imate v lasti delnice dobrega podjetja in v članku Cramer: “Ljubite delnico, dokler vam prinaša denar,…” uvideli, da vas lahko trmasto vztrajanje pri svojem prepričanju stane izgube vašega kapitala, je na vrsti predzadnja, tretja velika vlagateljeva napaka.

Vsak dobiček je iluzija, dokler naložbe ne prodate

Vsak dobiček je iluzija, dokler naložbe ne prodate

Iluzija nerealiziranih dobičkov in z njimi povezan strah pred davkom

Dobiček vaše naložbe je zgolj fiktiven, dokler je ne likvidirate. Kljub temu pa mnogo vlagateljev ob dnevnem spremljanju svojih portfeljev meni, da je številka, ki jo gledajo na monitorju, dejansko denar, ki ga imajo v žepu. Živijo v iluziji, da so bogati, zaradi česar se napihuje tudi njihov ego. V realnosti pa niso zaslužili še niti centa, vse dokler ne bodo kliknili na gumb za prodajo. Nekoč je dejal eden izmed prvoborcev trgovanja z delnicami na slovenskih tleh:

»Dobiček je tisto kar “cinglja” v žepu in niso ključi«.

Ko se vam bo zazdelo, da lahko vrednost vaše naložbe samo še raste, ko boste zares občutili svoj pohlep, ko bodo kazalniki, kot je na primer količnik P/E, bili napihnjeni, ko bodo na vseh televizijskih programih in v ostalih medijih govorili samo še o dobičkih in ko se boste pričeli spraševati, kako visoko lahko še gre, bo to pravi čas, da se odločite, da prodate tretjino ali polovico svoje naložbe. Ob tem se ne obremenjujete, koliko davka boste morali plačati zaradi ustvarjenega dobička.

Na ta način boste lahko del naložbe spremenili v denar in se celo zavarovali pred mogočim padcem, ki ponavadi, ko je evforija na vrhuncu, ni prav daleč. Drugi del, ki bo ostal »v igri«, pa boste obdržali v naložbi, da si ne boste očitali napačne odločitve, da ste samo zaradi vaše skepse ali pa napačne logike prodali naložbo prezgodaj, v kolikor cene vaših delnic resnično »poletijo na Luno«. Vsekakor pa ne boste deležni samo izgube, saj boste vlagatelj »v denarju« in v kolikor vrednosti naložbe ne bo »odneslo na Mesec« in bo njena vrednost celo padla, boste lahko z likvidnim delom premoženja ponovno kupili delnice. Obratno od prej omenjenega velja tudi v času medveda, ko pohlepnega bika zamenja strah.

Kakšno lekcijo lahko potegnemo iz napisanega o tretji veliki investitorjevi napaki?

Nesmiselno je živeti v oblakih in »blefirati« samega sebe s fiktivnim donosom, ki ga vidite na monitorju svojega računalnika. Zelo hitro se vam lahko zgodi, da se iz vlagatelja prelevite v zbiratelja denarja, kar ima za posledico, da se ne boste odločili prodati zaradi upanja na še več fiktivnega denarja. Izgovor za držanje delnic ali katerekoli druge naložbe boste iskali tudi v davku na dobiček, ki vas »stimulira«, da naložbo držite čim dlje v svojem portfelju.

Če tečaji rastejo, ste lahko žrtev tudi tako imenovanega »wealth effecta«, torej občutka, da ste zaradi visokih cen vaših naložb bogatejši, kot v resnici ste. Varljiv občutek vas lahko pripravi do življenja preko lastnih zmožnosti in če se rast prelevi v padanje in delnic niste pravočasno prodali, se lahko znajdete v hudih finančnih težavah.

Zaradi vsega napisanega, se ne splača čakati s prodajo samo zaradi davka, ki ga boste v primeru dobička dolžni plačati, saj je bolje tvegati, da izgubite nekaj potencialnega dobička, kot pa da bi tvegali, da bi imeli še manj ali pa sploh nič.

Nadaljevanje vsebine o štirih velikih napakah vlagatelja in vrnitev na izhodiščni članek.

Larry Isen iz OTC Journala o trenutku primernem za prodajo delnic

If you can see this, then you might need a Flash Player upgrade or you need to install Flash Player if it's missing. Get Flash Player from Adobe.

Priporočamo:

Za komentiranje moraš biti prijavljen. Prijava