Veste kakšna je vaša »finančna osebnost«?

| |

Obstajajo trije osnovni tipi finančne osebnosti. Čas je za test. Ugotovite ali ste »zapravljivci«, »varčevalci« ali »investitorji«. Nekateri vsak mesec porabijo vse kar imajo, drugi nekaj prihrankov namenijo varčevanju v bankah, spet tretji kupujejo in prodajajo vrednostne papirje in izkoriščajo ostale kompleksne in manj kompleksne možnosti investiranja.

Veste kakšna je vaša »finančna osebnost«?

Investitorje čaka težko in dolgotrajno delo predvsem na področju izobraževanja in ocenjevanja rizikov naložb, vendar pa je lahko na drugi strani trud bogato poplačan.

Zapravljivci se zabavajo

Zapravljivci so ljudje, ki živijo tukaj in sedaj. Pogosto želijo več kot finančno zmorejo, zato si denar tudi izposojajo. Varčevanje za varno prihodnost zapravljivcem vsekakor ni prioriteta. Preberite si deset misli, ki si jih sam pri sebi reče tipičen zapravljivec in ugotovite, če ste mu kaj podobni:

 1. Konca meseca, ko pridejo računi, se ne veselim preveč.
 2. Rad oz. rada imama nove stvari. Bolj bleščeče so, boljše je!
 3. Imam več kot eno kreditno kartico.
 4. Ne morem se upreti ponudbi, ki mi ponuja dva izdelka za ceno enega
 5. Kupujem tudi obleke, ki jih ne potrebujem nujno.
 6. V družbi običajno plačam prvo in zadnjo rundo.
 7. Verjamem, da je potrebno živeti, predvsem pa uživati tukaj in zdaj, saj nikoli ne veš kdaj je zadnji dan.
 8. Prihodnost je zame španska vas oz. oddaljena kot Avstralija.
 9. Glede denarja me skrbi le občasno.
 10. Kupujem znane revije, tako zaradi člankov, kot tudi zaradi oglasov.

Če ste se prepoznali med naštetimi trditvami, potem ne bo odveč prebrati misli investitorja. Varčevalec najverjetneje ne boste, lahko pa del svojega dohodka namenite investicijam. Investiranje je namreč lahko zabavno in zanimivo, poleg tega pa zapravljivi naravi lahko priskrbi sredstva za prihodnost. Verjemite, da jih potrebujete.

Za varno prihodnost ni potrebno nameniti veliko. Nekatera varčevanja in investicije na kapitalskem trgu lahko začnete že z 10 evri.

Varčevalci imajo gotovino

Varčevalci so zadovoljni, ko ostaja njihov finančni kolač nedotaknjen. No, v nekem trenutku v prihodnosti si ga tudi privoščijo po zelo majhnih koščkih. Pred vami je deset misli tipičnega varčevalca. Zapišite si tiste, ki veljajo za vas:

 1. Vsak mesec zaključim s presežkom denarja.
 2. Za nakupe vedno pripravim nakupovalni spisek.
 3. Kreditne kartice nimam, oziroma redno, vsak mesec, plačam vse obveznosti iz njenega naslova.
 4. Nakupe sem pripravljen oz. pripravljena odložiti za določeno obdobje, ali se jim celo odpovedati.
 5. Raje kupijem rabljeno, kot da bi si izposojal oz. izposojala denar za novo.
 6. Moja hiša oz. stanovanje je pomembnejša od notranje opreme.
 7. Redno si ogledujem bančno ponudbo.
 8. Seznanjen oz. seznanjena sem s trenutnimi obrestnimi merami v bankah.
 9. Raje kot velik zaslužek vidim, da je denarja na računu vsaj toliko kot prej.
 10. Članke o denarju prebiram v brezplačnih prilogah dnevnega časopisja ali na brezplačnih internetnih straneh.

Varčevanje je faza, ki jo investitor najprej doseže. Preden postanete investitor, morate biti varčevalec, ker morate najprej privarčevati nekaj denarja, ki ga potem lahko resno investirate. Vendar »zagrizeni« vačevalci, tako imenovani »ziheraši«, običajno ostanejo v fazi varčevanja, saj je za njih investiranje preveč tvegano. Varčevalcu resnično ni potrebno vedeti kaj dela. Svoj denar odloži v nogavico, pogumnejši ga nesejo celo v banko. Poleg tega jih ne mikajo veliki zaslužki. Vendar je bolj verjetno, da varčevalec postane investitor, kot zapravljivec. Varčevalci so skrbni, trdni in jih blišč značilen za zapravljivce odbija.

Investitorji ustvarjajo bogastvo za prihodnost

Investitorji so pripravljeni marsikaj žrtvovati, da bi s premoženjem dosegli dodatnih nekaj tisoč, nekaj deset ali stotisoče evrov. Investitorji želijo nadzor nad sredstvi in denarjem, vendar so pripravljeni sprejemati tveganje, če so dobro seznanjeni z možnostjo zaslužka in izgube. Hočejo, da njihov denar trdo dela za njih, tako trdo kot so oni, da so ga dobili.

Investitor ne potrebuje MBA ali katerega drugega priznanega programa ali šole. Mora pa biti finančno pismen, pozoren na dogajanja na trgih, medtem ko lahko varčevalec med svojim nizko donosnim in netveganim varčevanjem mirno spi.

Kot investitor morate vedeti kaj delate in morate biti disciplinirani ter slediti izbrani naložbeni strategiji. Ste investitor? Preverite naslednje misli tipičnega investitorja:

 1. Imam sredstva, ki jih lahko pogrešam.
 2. Imam rezervni sklad za nepredvidene dogodke (popravila doma, avtomobila, izguba zaposlitve).
 3. Želim več kot ponujajo banke in posojilnice.
 4. Razmišljam o naložbenih strategijah in taktikah, s katerimi lahko zaslužim več.
 5. Brez odvečnih skrbi sem se sposoben oz. sposobna soočiti s slabšimi obdobji na kapitalskih trgih.
 6. Gotovost sem pripravljen oz. pripravljena zamenjati za možnost večjega zaslužka.
 7. Imam sredstva, ki jih nujno ne potrebujem in jih lahko namenim investiranju za vsaj pet let.
 8. Zavedam se, kaj delam z denarjem.
 9. Včasih sem pripravljen oz. pripravljena nekaj denarja tudi izgubiti.
 10. Poleg sredstev sem pripravljen oz. pripravljena investirati tudi nekaj časa.

Vse našteto je značilno za investitorja.

Kakšna je torej vaša finančna osebnost? Ali bolje, katera finančna osebnost vas v večji meri zaznamuje? V vsakem od nas je nekaj zapravljivca, nekaj varčevalca in nekaj investitorja. Zelo verjetno ste že kdaj investirali in je vaša finančna usoda že sedaj odvisna od vzponov in padcev na kapitalskih trgih. Le redkim se uspe izogniti temu dejstvu in vsak dan je manj ljudi, ki lahko ignorirajo investiranje.

Mogoče ste investitor nezavedno ali celo neprostovoljno. Nekatere investicije, v katerih ste lahko nehote ali nevede udeleženi, so na primer prostovoljno pokojninsko zavarovanje ali naložbeno zavarovanje. Del sredstev v teh naložbah je podvržen nihanju tečajev obveznic in delnic, čeprav navzven izgleda kot varčevanje.

Po drugi strani se lahko tudi marsikateri varčevalec znajde v obdobju zapravljanja, v katerem ga vodijo čustva. Na primer nakup čolna, ki je običajno neracionalen oziroma luksuzen nakup, čeprav je sredstva za nakup privarčeval z varčevanjem s fiksno obrestno mero, pri kateri je vložek podvoji v 25 do 35 letih.

Katerikoli tip finančne osebnosti že imate, pa se ne boste mogli izogniti izdelavi svoje osebne bilance, v kolikor boste želeli, da bo vaša finančna ladja mirno plula po morju življenja. Investitorje čaka težko delo, predvsem na področju izobraževanja, ocenjevanja rizikov naložb, vendar pa je lahko na drugi strani trud bogato poplačan. Predlagam, da se seznanite s štirimi velikimi napakami vlagatelja, preden se odločite za to pot.

Zapravljivci se zabavajo? No, pa jim dajmo en »komad«, ki nima nobene veze s člankom, je pa »hrrr«:

Chili – Ore-Ore – 2008 – Album Leto Prestuplenie

If you can see this, then you might need a Flash Player upgrade or you need to install Flash Player if it's missing. Get Flash Player from Adobe.

Priporočamo:

Za komentiranje moraš biti prijavljen. Prijava