Štiri velike investitorjeve napake na trgu kapitala

| |

Ste s svojimi prihranki kupili delnice ali kakšne druge finančne instrumente? Verjetno ste spoznali oz. že veste, da je nakup po odločitvi, ki je bila oz. bi bilo pametno, če bi bila sprejeta na podlagi analize in skrbnega razmisleka, šele začetek poti, katere končni cilj je povečanje vrednosti vaše investicije. Mnogim vlagateljem pa se na tej poti zalomi, saj ne znajo oceniti, kdaj je optimalni oz. najprimernejši čas za prodajo in s tem likvidacijo oz. vnovčenje lastnih naložb.

Štiri velike investitorjeve napake na trgu kapitala

Z znanjem in izkušnjami, ki jih lahko pridobite bodisi od »starih borznih mačkov« ali pa na podlagi svojega lastnega delovanja na kapitalskih trgih, bo glavobolov zaradi napačno izbranih investicij manj oz. si boste znali nastalo situacijo razložiti.

Vedenje o idealnem trenutku za prodajo ali nakup delnic in ostalih naložb oz. napovedovanje slednjega ni eksaktna znanost. Obstaja vrsta indikatorjev oz. kazalnikov, ki nas na pravi trenutek opozarjajo. V kolikor jih poznamo in razumemo, bodo naše možnosti za povečanje vrednosti premoženja bistveno večje. Predvsem razumevanje kazalcev pa je pogojeno tudi s pridobljenimi izkušnjami, ki pridejo z leti prisotnosti in udejstvovanja na trgu.

Zavedati se je potrebno, da brez znanja ne bo rezultatov oz. bodo slednji odvisni od vaše sreče. Za srečo pa velja, da ne traja večno in da se pogosto izneveri. Berite knjige in članke uspešnih vlagateljev, »traderjev« oz. trgovcev in špekulantov. Take vsebine so neizčrpen vir znanja in zkušenj. Na gibanje kapitalskih trgov vpliva mnogo dejavnikov, a samo če ste pripravljeni vložiti čas in trud v njihovo preučevanje, boste pripravljeni oz. dovolj izkušeni, da boste poželi dobičke in se izognili izgubam, ko bo to potrebno.

Učiti se iz napak drugih, je pogosto zelo uspešna strategija, saj nam lahko prihrani marsikatero razočaranje. Včasih je to sicer težko, dostikrat povezano tudi s karakterjem vlagatelja. Pred časom je v nekem pogovoru, ko smo razpravljali, ali je več vredna lastna izkušnja ali izkušnja, ki si se jo naučil iz  knjige, lepo povedal moj prijatelj:

“Je že res, da osebna izkušnja »velik« šteje, »sam prjatu«, ne rabiš »it« v vojno, da bi »vedu«, da je to slabo”.

V kolikor cene delnic dobro stoječega podjetja, v katere ste vložili svoje prihranke, prično izgubljati vrednost, poiščite vzroke. Vprašajte se, kaj se dogaja s panogo, v kateri to solidno podjetje posluje. Zapomnite si, da je potrebno obdržati trezno glavo tudi potem, ko ste že investirali svoj denar v izbrano naložbo. Če ugotovite, da ste naredili napako oziroma se je zgodilo nekaj, kar pri svoji analizi niste uspeli ali mogli predvideti, ukrepajte racionalno oz. razumsko. Ne vztrajajte v naložbi samo zaradi svojega ega, ker si ne želite priznati, da ste zmotljivi. Naložbe se znebite, čeprav se vam zdi škoda, ker ste vložili preveč časa in truda v njeno izbiro. Na svojo naložbo ne smete biti čustveno navezani, podobno kot je pametno in koristno za vas, da partnerja, ki vas je zapustil, čimprej pozabite. Smisel investiranja je ustvarjanje dejanskega dobička, ki ga lahko občutite v denarnici in ne zbiranje denarja in napihovanja svojega ega ob pogledu na stanje vašega portfelja.

V nadaljevanju sledi serija štirih člankov, ki podrobneje predstavijo štiri v zgornjem tekstu skrite pogoste napake, ki jih storijo mnogi investitorji. Seveda je napak, ki jih vlagatelji delajo na borzi precej več. Zakaj torej štiri? Edini logičen odgovor je, da sem z naslovom članka hotel privabiti vašo pozornost. Če boste pogledali spodnji video, boste od Garyja Belskyja slišali povsem druge štiri velike napake. Torej zgolj marketinška poteza… Pošteno? Pa si jih pod spodnjimi povezavami podrobneje oglejmo…

Štiri velike vlagateljeve napake:

  1. Ne prodate oz. vztrajate z delnicami dobrega podjetja, čeprav se nahaja v panogi, ki jo je doletela kriza
  2. Zaradi časa in truda, ki ste ju vložili v izbiro naložbe, ne želite priznati napake
  3. Preveč sanjate o dobičku, čeprav delnic še niste prodali
  4. Neredno spremljanje informacij zmanjšuje možnost ocene pravega trenutka za prodajo ali nakup naložbe

Gary Belsky, avtor knjige »Why Smart People Make Big Money Mistakes« v oddaji MoneyWatch

If you can see this, then you might need a Flash Player upgrade or you need to install Flash Player if it's missing. Get Flash Player from Adobe.

Priporočamo:

Za komentiranje moraš biti prijavljen. Prijava