Nepoznavanje informacij s finančnih trgov škodi

| |

Pred vami je še zadnja izmed štirih velikih vlagateljevih napak, ki jih predstavljamo v seriji štirih člankov. Napake so si sledile pod naslovi: Warren Buffett: “Pravilo številka ena je…” (1. vlagateljeva napaka), Cramer: “Ljubite delnico, dokler vam prinaša denar,…” (2. napaka vlagatelja), Vsak dobiček je iluzija, dokler naložbe ne prodate (3. investitorjeva napaka). Zadnjo napako objavljamo pod naslovom, ki nekoliko spominja na eno osnovnih pravnih načel »ignorantia iuris nocet«, kar v prevodu pomeni “nepoznavanje prava škodi” in smo jo za naše potrebe malce priredili.

Nepoznavanje informacij s finančnih trgov škodi

Ni nujno, da si ovca, da se znajdeš v čredi za striženje. Ste opazili dva volka v čredi?

Ali je možno kratkoročno napovedati trende na kapitalskih trgih?

Zaradi nepredvidljivosti gibanja kapitalskih trgov, ki je posledica neštetih dogodkov, ki vplivajo eden na drugega, je kratkoročno napovedovanje trendov pogosto tako težko kot napovedovanje vremena ali pa napovedi izidov nogometnih tekem italijanske Serie A. Kljub zapisanemu, pa nekaterim investitorjem to uspeva. Obstajajo izkušeni vlagatelji, ki dihajo s trgom, dogodke preprosto čutijo oz. jih znajo interpretirati sebi v prid.

Kaj torej storiti, da boste vedeli, kdaj prodati oz. kdaj kupiti?

Mnogi investitorji se sprašujejo, kdaj je pravi čas za prodajo ali pa nakup naložbe. Skrivnost se skriva v neprestanem spremljanju informacij in vsebin s področja kapitalskih trgov. Dandanes imamo vsi zelo malo časa. Za slednjega pravimo, da je denar, a tudi za denar si je potrebno vzeti čas.

V kolikor boste želeli uspešno graditi svoje premoženje, si boste morali vsak dan vzeti čas, da preletite informacije, ki vam bodo dale potrebno vedenje o dogajanju na finančnih trgih in na splošno v ekonomiji ter posledično o delnicah in drugih naložbah, ki jih imate v svojem portfelju. Z rednim spremljanjem in prebiranjem vsebin se bodo vaši možgani zaposlili z informacijami, ki vam bodo širile obzorje in pomagale razvijati razumevanje logike in principov trga. Zaradi tega boste znali hitreje ločiti zrnje od plevela, ali pa biti sogovornik tudi strokovnjakom s področja upravljanja premoženja.

Ni nujno, da si ovca, da se znajdeš v čredi za striženje

Mnogi ljudje, ki so investirali svoj denar, si časa za prebiranje informacij in širjenje svojega znanja preprosto ne vzamejo. A v mislih nimamo samo udeležencev kapitalskih trgov, ki jih ljubkovalno imenujemo »ovce«, torej oseb, ki si na borzi ne zaslužijo naziva vlagatelj, saj so svoj denar vložili v nekaj, kar ne razumejo in se niti ne potrudijo spoznati osnov in zakonitosti naložb, ki jih posedujejo in so zaradi tega povsem brez kompasa, njihovi donosi pa so odvisni od čiste sreče in ker je »sreča opoteča«, je samo vprašanje časa, kdaj bodo ostriženi in brez denarja, za kar bodo kasneje v medijih brez kančka samokritičnosti obtoževali državo, ki jih ni zaščitila pred zlobnimi špekulanti in drugimi prevarnati ter »vojnimi dobičkarji«. Ne, v mislih imamo tudi vse tiste, ki imajo znanje, a si, bodisi zaradi obilice dela, morda lenobe ali pa preprosto zaradi prepotentnosti oz. zaverovanosti v svojo odločitev, niso vzeli toliko časa, da bi prebrali, kaj se dogaja z okoljem, v katerem se nahajajo tudi njihove naložbe. Finančni trgi so zelo dinamični in prav hitro lahko od nekod »prileti« informacija, ki bo imela pomemben vpliv na razvoj prihodnjih dogodkov in če jo spregledate, se lahko, ko bo do teh dogodkov prišlo, znajdete v čredi, ki vas bo potegnila s seboj v brezno.

»Prebiranje informacij je kot zavarovanje. Več kot boste vedeli o dogajanju na trgih, bolj varne bodo vaše naložbe.«

Kakšno lekcijo lahko potegnemo iz napisanega o četrti veliki napaki investitorja?

Če trdno stojite za svojo strategijo, ki ima podlago v »zgodbi«, v katero verjamete in do katere ste prišli na podlagi lastnega vloženega dela, časa, truda in izkušenj, ki ste jih namenili analizi izbrane naložbe, vam lahko ena sama informacija pomaga pri sprejetju modre odločitve, zaradi katere boste bodisi pobrali dobiček ali pa preprečili izgubo. Poiščite relevantne informacije na spletu. Naročite se na »newsletterje«, skratka, najdite vsebine, ki vas bodo zalagale z ustreznimi ekonomskimi informacijami, podatki in analizami s strani analitikov in ekonomistov.

Ugotovili boste, da je mnogo prispevkov v medijih brez prave vrednosti, mirne duše jih lahko označimo za »bleferske prispevke«. Napisali so jih novinarji, ki tematike, o kateri pišejo, sploh ne razumejo oz. se ji niso pripravljeni ali pa ji zaradi pritiska, da morajo doseči določeno dnevno normo oz. količino napisanih člankov, ne morejo posvetiti dovolj časa. Tako vlagatelji v medijih prebirajo članke, ki predstavljajo »tretjo kopijo tretje kopije« originala, s čimer se bistvo in kvaliteta popolnoma izgubita. Če dodamo temu še pritisk oglaševalcev, kateremu pogosto podležejo uredništva, je odločitev, kateri medij boste spremljali, še toliko bolj na mestu. S časom si boste ustvarili svoj nabor relevantnih medijev in piscev. Informacije slednjih pa vam bodo pomagale pri določanju smeri, v katero se bodo gibali finančni trgi in z njimi vaše naložbe.

Konec vsebine štirih velikih vlagateljevih napakah in vrnitev na izhodiščni članek.

Warren Buffett prebere vsaj pet časopisov dnevno

If you can see this, then you might need a Flash Player upgrade or you need to install Flash Player if it's missing. Get Flash Player from Adobe.

Priporočamo:

Za komentiranje moraš biti prijavljen. Prijava